Reklama
Składniki:

25 dag kości cielęcych lub wołowych,
15 dag wędzonego boczku,
25 dag włoszczyzny,
2-4 jaja ugotowane na twardo,
5 łyżek startego chrzanu,
4 ząbki czosnku,
łyżka mąki,
pół szklanki śmietany,
liść laurowy,
natka pietruszki,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Kości umyć, warzywa obrać i opłukać. Z kości i warzyw ugotować pięć szklanek wywaru, odcedzić, dodać starty chrzan, pokrojoną i podsmażoną wędzonkę oraz czosnek roztarty z solą. Zabielić barszcz śmietaną rozmieszaną z mąką. Zagotować i doprawić do smaku. Na talerzach ułożyć przekrojone na pół jaja i wlać barszcz. Posypać posiekaną natką.

Reklama
Reklama
Reklama