Reklama
Składniki:
30 dag rzeżuchy,
2 ząbki czosnku,
2 l bulionu warzywnego,
szklanka śmietany,
tabasco,
wędzony łosoś,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
30 dag rzeżuchy i 1 cały ząbek czosnku należy gotować w bulionie warzywnym przez 1,5 - 2 minuty. Potem wszystko miksuję i uzupełniam bulionem tak, aby zupa miała półpłynną konsystencję. Po ostygnięciu dodaję trochę śmietany, aby chłodnik lekko rozbielić. Potem doprawiam paroma kroplami tabasco, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pozostałym ząbkiem czosnku, który roztarłem z solą. Plastry wędzonego łososia kriomy w krótkie paski i wrzucamy do czarki przed nalaniem zupy. Posypuje całość drobnymi listkami rzeżuchy.
Reklama
Reklama
Reklama