Chłodnik z pieczoną cielęciną

Składniki:
250 ml kwasu buraczanego,
250 ml gęstej śmietany,
500 ml zasiadłego mleka,
1 pęczek botwiny,
1 łyżka soku cytrynowego,
4 jajka ugotowane na twardo,
150 g pieczonej cielęciny,
1 świeży ogórek,
1 pęczek koperku,
1 pęczek rzodkiewki,
sól,
cukier.
Przygotowanie:
Oczyszczoną botwinę posiekać. Zalać niewielką ilościąwody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić. Ogórek umyć, obrać pokroić w drobną kostkę i posolić. Szczypiorek i koperek opłukać i drobno pokroić. Umyte rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Cielęcinę pokroić w kostkę. W dużym, kamiennym garnku ubić trzepaczką zsiadłe mleko. W odzielnym naczyniu ubić śmietanę, dodać do zsiadłego mleka i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie wlać kwas buraczany i ostudzoną botwinę. Dodać pokrojone ogórki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek i mięso. Posolić. Posłodzić. Wymieszać. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem do każdej porcji dodać ćwiartki jajek.