Chłodnik z ogórków małosolnych

Opublikowano: 25.04.2008, 23:11
Reklama
Składniki:
30 dag ogórków małosolnych,
500 ml kwasu z ogórków,
ząbek czosnku,
szklanka śmietany,
szklanka zsiadłego mleka,
3 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
cukier,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować kilka minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść, dodać do wywaru ogórkowego, wywar ostudzić. Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać. Wlać do schłodzonego wywaru. Dodać koperek i szczypiorek. Chłodnik przyprawić do smaku solą.
Reklama
Reklama
Reklama