Chłodnik tarator

Opublikowano: 03.08.2010, 12:32
Reklama
Składniki:
- 1 ogórek
- po 1/2 l gęstego jogurtu i przegotowanej wody
- 2 łyżki oliwy
- 5 dag orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- sól
- pieprz
- cukier
Reklama
Przygotowanie:
1. Ogórek umyj, obierz, pokrój w małą kostkę. Oprósz solą, odstaw na 5 minut. Orzechy i koperek posiekaj.
2. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj z solą i oliwą.
3. Jogurt ubij z zimną wodą (jeśli jest rzadki, nie rozcieńczaj go, tylko weź litr jogurtu). Ogórek przepłucz, by usunąć sól. Dodaj do jogurtu, połącz z orzechami, czosnkiem i oliwą, dopraw.
Reklama
4. Naczynie z zupą przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
Reklama
Reklama
Reklama