Składniki:
4 cebule,
0, 5 l bulionu (może być z kostki),
10 plastrów wędzonego boczku,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
tymianek,
bazylia,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
masło,
olej do smażenia,
0, 5 szklanki śmietany i 1-2 łyżeczki mąki do zaciągnięcia zupy,
4 kromki pieczywa tostowego,
4 plastry wędzonego żółtego sera,
upieczony czosnek.
Przygotowanie:
ebule pokroić w półplasterki i przesmażyć na złoto na rozgrzanym z olejem maśle. Oprószyć tymiankiem i bazylią. Dodać plastry boczku i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, wsypać słodką paprykę (rozprowadzić ją w tłuszczu). Ponownie postawić na ogniu i delikatnie zasmażyć (tak, aby papryka się nie spaliła, gdyż będzie gorzka). Połowę cebuli przełożyć do garnka, dolać bulion, zagotować. Zawartość garnka zmiksować. Do garnka dodać pozostałą cebulę wraz z plastrami boczku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę można pozostawić czystą lub zaciągnąć mąką roztrzepaną w śmietanie. Przygotować grzanki z serem lub upieczonymi ząbkami czosnku.N a talerzu ułożyć grzankę i zalać gorącą zupą