Barszczyk z botwinki z jajkiem

Składniki:
- pęczek młodej włoszczyzny
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki kremówki
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- sok z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- pęczek posiekanego koperku
- 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Następnie w całości – razem z liśćmi – pokrój ją na niewielkie kawałki. Liście botwinki pokrój drobno, buraczki – w półplasterki.
2. Zagotuj bulion drobiowy z ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym. Włóż włoszczyznę oraz buraczki. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj liście botwinki i gotuj kolejne 15 minut.
3. Wlej kremówkę, dopraw sokiem z cytryny, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wsyp koperek. Rozlej do miseczek, podawaj z ćwiartkami jajka.