Barszcz z kapustą

Składniki:
- 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka
- 3 buraki
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- po kawałku selera i pietruszki
- kawałek główki białej kapusty
- młoda cukinia
- 1 łyżka masła
- pół szklanki mrożonej fasolki szparagowej
- kostka rosołowa
- 2 ząbki czosnku
- cukier
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- koperek
Przygotowanie:
Mięso opłukać, zalać ok. 1,5 litra zimnej wody, zagotować. Buraki, ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru, gotować ok. 20 minut. Kapustę oczyścić, poszatkować, cukinię umyć, nie obierać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Do wywaru dodać kapustę, cukinię i fasolkę, gotować ok. 5 minut, wyjąć mięso, dodać kostkę rosołową i czosnek, gotować, aż warzywa będą miękkie. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny, można zaprawić śmietaną. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać, posypać nim rozlaną do talerzy zupę.
Źródło: "Przyjaciółka"