Barszcz z jajkiem

Składniki:
- barszcz czerwony instant (1 opakowanie)
- 200 ml wrzącej wody
- 1 jajko
- kilka rzodkiewek
- kawałek kalarepki lub świeżego ogórka sałatkowego
- natka pietruszki lub szczypiorek
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić na plasterki lub ćwiartki. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki, kalarepkę lub ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Natkę pietruszki lub szczypiorek dokładnie opłukać, osuszyć, posiekać. Barszcz czerwony instant rozprowadzić w 200 ml wrzącej wody, wlać do talerza, dodać do niego jajko, rzodkiewki, kalarepkę lub ogórek oraz natkę pietruszki lub szczpiorek, od razu podawać.
Rada: Jeśli chcesz, by zupa była bardziej pożywna, możesz ją zabielić śmietaną ewentualnie jogurtem naturalnym. Zupa będzie lżej strawna, gdy po zabieleniu nie będziesz jej już gotować.
Źródło: "Przyjaciółka"