Składniki:
- 2–3 średniej wielkości buraki
- marchewka
- 1/3 selera korzeniowego
- 5–6 średnich ziemniaków
- puszka białej fasoli
- 2 kostki rosołowe
- 1/3 szklanki koncentratu buraczanego
- szklanka klarownego soku wiśniowego lub z czerwonej porzeczki
- ziele angielskie
- listek laurowy
- cukier, sól, pieprz
- ew. kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa oczyść, pokrój w drobną kostkę. Zagotuj 1,2 l wody. Do wrzątku włóż kostki rosołowe, ziele angielskie i listek laurowy, dodaj marchewkę, buraki i seler. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. W osobnym garnuszku, w posolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Odcedź i przełóż do barszczu.
2. Fasolę z puszki przepłucz i również włóż do zupy (w sezonie zamiast fasoli z puszki możesz wykorzystać bób i fasolkę szparagową, niektórzy dodają też odrobinę pokrojonej w kostkę białej kapusty). Dolej koncentrat buraczany oraz sok wiśniowy. Zagotuj. Zupę dopraw solą,
pieprzem i cukrem oraz ew. odrobiną kwasku cytrynowego.
3. Barszcz podawaj ozdobiony śmietanowym kleksem.