Reklama
Składniki:

- 50 dag żeberek lub innego mięsa z kością
- 4 buraki
- 15 dag kapusty włoskiej
- 10 dag fasoli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka masła
- 3 ziemniaki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 szklanka zakwasu buraczanego
- pół szklanki śmietany
- zielenina

Reklama
Przygotowanie:

Żeberka opłukać, zalać 1 l wody, dodać pieprz i sól, ugotować, wywar przecedzić, mięso zdjąć z kości, pokroić. Fasolę namoczyć, ugotować, kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 5 minut, odcedzić. 2 buraki, 1 marchewkę i pietruszkę zalać szklanką wody, gotować 20 minut, wywar przecedzić, połączyć z wywarem z mięsa. Pozostałą marchew i buraki pokroić w słomkę, lekko poddusić na maśle, przełożyć do garnka. Zalać gorącym wywarem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kapustę, liść laurowy i sól, gotować 20 minut. Pod koniec gotowania wrzucić fasolę, dodać przecier pomidorowy, roztarty z solą czosnek, pieprz, cukier do smaku, wlać zakwas buraczany, przyprawić śmietaną, doprowadzić do wrzenia, zestawić, dodać pokrojone mięso, posypać posiekaną zieleniną.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama