Reklama

Składniki:
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- cebula, pietruszka, kawałek selera
- pół szklanki kremówki
- po łyżce kminku i majeranku
- pieprz
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 20 dag białej kiełbasy
- 6 małych chlebków

Reklama

Sposób wykonania:
1.Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości.

2. Z wywaru wyjąć boczek i warzywa. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.

3. Do wywaru dodać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem.

4. Dolać śmietankę, włożyć boczek.

5. Żur rozlać do wydrążonych chlebków, udekorować połówkami jajka i plasterkami ugotowanej białej kiełbasy.

Reklama

Wielkanocne przepisy - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama