Reklama
Składniki:

2 szklanki mleka,
3 banany,
pół szklanki kaszy kukurydzianej,
2 żółtka,
2 łyżki cukru,
łyżeczka masła,
cukier wanilinowy,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Kaszę zalać szklanką zimnej wody. Odstawić na pół minut. Gdy napęcznieje, dodać drugą szklankę zimnej wody, masło i sól. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozklei. Zagotować mleko z cukrem wanilinowym, żółtka ukręcić z cukrem. Rozprowadzić z kilkoma łyżkami wrzącego mleka i, stale mieszając, dodawać do mleka. Garnek ustawić na ogniu i ubijać trzepaczką, aż mleko z żółtkami lekko zgęstnieje. Całość doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Zmiksować z obranymi i pokrojonymi na kawałki bananami. Z ugotowanej kaszy uformować łyżką kluseczki i kłaść po kilka do każdej porcji mlecznej zupy.

Reklama
Reklama
Reklama