Reklama
Składniki:

4 szklanki przegotowanej wody,
pół szklanki soku z cytryny,
cebula,
3 łodygi selera naciowego,
marchewka,
1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry,
pół łyżeczki mielonego pieprzu,
pół łyżeczki anyżku,
3 żółtka,
sok i skórka otarta z cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Obrać cebulę seler i marchewkę. Drobno pokroić. Wsypać na rozgrzaną oliwę. Podsmażyć. Wsypać kolendrę, anyżek i pieprz. Lekko podsmażyć. Wlać wodę. Zagotować. Przykryć. Gotować pół godziny. Przecedzić i wlać sok z cytryny. Żółtka ubić z sokiem i skórką z cytryny. Wymieszać z dwoma łyżkami wywaru. Do zupy stopniowo wlewać żółtka. Podgrzać. Stale mieszać do zgęstnienia. Podawać z ryżem.

Reklama
Reklama
Reklama