Ziemniaki ze szpinakiem w śmietanie

Składniki:
- opakowanie gotowej mieszanki sałat
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- pęczek rzodkiewki
- 4 jajka
- 10 dag plasterków szynki konserwowej
- sok z cytryny
- oliwa
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 pęczka trybuli
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 4–5 kromek pszennego chleba tostowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Opłucz natkę i trybulę. Listki poodrywaj od gałązek, drobno posiekaj. Połowę ziół wymieszaj z miękkim masłem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli. Odstaw do lodówki.
2. Resztę ziół zmiksuj z 2 łyżkami soku z cytryny i 4 łyżkami oliwy. Dodaj posiekaną cebulę. Sos dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
3. Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą, ostudź. Obierz, pokrój na połówki. Szynkę pokrój w paseczki. Masłem ziołowym posmaruj chleb tostowy, zrumień w tosterze (pokrój w kostkę lub foremkami do ciastek powycinaj np. w kwiatki).
4. Opłukaną mieszankę sałat wymieszaj z kiełkami, paseczkami szynki i połówkami rzodkiewek. Polej sosem. Następnie sałatkę posyp grzankami i obłóż połówkami jajek.