Ziemniaczana sałatka z sosem majonezowym

Składniki:
- 10 ziemniaków podobnej wielkości
- 10 dag grubszych plastrów salami (najlepiej rogal)
- 10 przepiórczych jajek
- czerwona cebula
- pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- łyżeczka musztardy ziarnistej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 gałązki koperku
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- łyżka musztardy ziarnistej do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj. Zalej posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach. Odcedź, przelej zimną wodą, dobrze osącz i jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Ostudź. Pokrój w grubsze plastry.
2. Jajka ugotuj na twardo (7 minut). Ostudź, obierz, pokrój na połówki. Cebulę potnij w talarki, rzodkiewki na grubsze plasterki, a salami w cienkie paski. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z ziemniakami.
3. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z majonezem i śmietaną. Przypraw solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym koperkiem. Sosem polej salatkę. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Udekoruj maleńkimi kleksami musztardy ziarnistej.