Ziemniaczana sałatka z salami - przepis
Sos do sałatki możesz przygotować na bazie aromatycznej oliwy z oliwek extra vergine z bazyli. Dodaj do niej ulubione posiekane zioła.

Opublikowano: 20.05.2013, 07:49
Reklama
Ilość kalorii: 320
Czas przygotowania: 40
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 80 dag średnich ziemniaków
- 25 dag salami w kawałku
- 25 dag sera żółtego
- 6 średnich ogórków kiszonych
- 2 średnie czerwone cebule
- pęczek rzodkiewki
- pęczek cienkiego szczypiorku
Reklama
Sos:
- 6 łyżek oliwy lub oleju
- łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Reklama
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź w zimnej wodzie, obierz, a następnie przekrój na ćwiartki. Rzodkiewki opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, cebule obierz i również pokrój w pół plasterki. Salami oraz ser pokrój w słupki. Szczypiorek posiekaj.
- Składniki sałatki wymieszaj w dużej misce, zalej sosem przygotowanym z oliwy, octu winnego, musztardy, sosu sojowego, pieprzu i soli. Sałatkę schłodź przed podaniem.
Reklama
Reklama
Reklama