Ziemniaczana sałatka z pomidorami

Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag brokułu
-10 dag karczochów (z puszki)
- 1 cebula dymka
- 3 jajka na twardo
- 6 pomidorów
- 7 łyżek majonezu sałatkowego
- pokruszona suszona ostra papryka
- 1–2 ząbki czosnku
- 1–2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka szczypioru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Łodyżki pokrój na plasterki. Ugotuj w osolonym wrzątku na pół twardo
(5–6 minut). Odcedź, przelej zimną wodą, osącz na sicie.
2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości (10–12 minut), odcedź, ostudź. Karczochy pokrój w kostkę. Oczyszczoną dymkę posiekaj.
3. Majonez dopraw sokiem z limonki, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Składniki sałatki wymieszaj i ułóż na środku dużego półmiska. Posyp pokrojonymi na cząstki jajkami i polej sosem majonezowym. Wokół ułóż pomidory pokrojone na plasterki. Posyp szczypiorem, solą, pieprzem i suszoną ostrą papryką.