Reklama
Składniki:

- 1 kg młodych ziemniaków
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka bazylii
- pesto bazyliowe
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 50 ml bulionu
- sok z cytryny
- łyżka ząbków marynowanego czosnku
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki oskrob, opłucz, włóż do garnka, zalej wodą, posól. Ugotuj. Odcedź. Ostudź, a następnie pokrój w grubsze plastry.

2. Listki bazylii poodrywaj od gałązek. Osącz pomidory z zalewy i pokrój je w paseczki. Ziemniaki i pomidory ułóż na półmisku. Poprzetykaj listkami bazylii.

3. Letni bulion wymieszaj z łyżeczką pesto. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sosem skrop sałatkę.

Reklama

4. Sałatkę posyp oliwkami osączonymi z zalewy oraz ząbkami marynowanego czosnku. Przykryj folią spożywczą i na 30 min odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Reklama
Reklama
Reklama