Zapiekanka z porów w sosie serowym

Opublikowano: 22.05.2008, 12:43
Reklama
Składniki:
60 dag porów,
30 dag boczku.
Sos:
1/2 szklanki bulionu,
1/2 szklanki mleka,
10 dag sera topionego,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Oczyścić pory i pokroić. Gotować kwadrans w osolonej wodzie, osączyć. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i bulionem, mieszając, zagotować. Dodać ser i gotować mieszając, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Posolić. Popieprzyć. Doprawić sokiem z cytryny. Każdy kawałek pora owinąć plasterm boczku, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem. Zapiec.
Reklama
Reklama
Reklama