Składniki:
- garść roszponki
- 20 dag szynki parmeńskiej lub innej wędliny dojrzewającej
- dojrzały melon miodowy
- opakownie paluszków grissini
- 10 połówek pomidorów marynowanych w oliwie
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Opłucz roszponkę, dobrze osusz. Pomidory wyjmij z zalewy, część posiekaj.
2. Połowę paluszków grissini obwiń plasterkami szynki. Melon obierz ze skórki, rozetnij na połówki, łyżeczką wydrąż gniazdo nasienne, a miąższ pokrój wzdłuż na małe cząstki.
3. Na dużym półmisku, ułóż paluszki grissini owinięte szynką. Obok umieść cząstki melona, posyp roszponką, na każdej cząstce melona umieść zwinięty w różę plasterek pozostałej szynki. Posyp całymi i posiekanymi pomidorami. Sałatkę skrop zalewą z pomidorów oraz sokiem z cytryny. Obok sałatki w wysokiej szklaneczce ustaw pozostałe paluszki grissini (podaje się je zamiast tradycyjnego pieczywa).