Reklama
Składniki:

- puszka białej fasoli
- 30 dag pomidorków czereśniowych
- spora garść rukoli
- 25 dag sera gorgonzola lub rokpol
- 20 dag mortadeli
- 5 kromek tostów pszennych
- kilka gałązek bazylii
- 2 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 6–8 łyżek oliwy
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Rukolę opłucz, odwiruj, odetnij twardawe ogonki. Fasolę z puszki przełóż na sito, przepłucz, osącz. Mortadelę pokrój w słupki, pomidorki na połówki, a tosty w większą kostkę.

2. Na 2–3 łyżkach oliwy zrumień tosty. W dużej salaterce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki.

3. Przyrządź sos: czosnek przeciśnięty przez praskę utrzyj z octem winnym oraz odrobiną soli i pieprzu do smaku. Mieszając, połącz z pozostałą oliwą (dolewaj ją powoli cienkim strumieniem). Na koniec do sosu dodaj posiekane listki natki i tymianku.

Reklama

4. Sosem polej sałatkę, natychmiast podawaj, aby grzanki nie rozmiękły.

Reklama
Reklama
Reklama