Reklama
Składniki:

- główka sałaty lodowej
- pół pęczka rzodkiewek
- strąk czerwonej papryki
- ogórek wężowy
- średnia marchewka
- czerwona cebula
- 3 jajka
- po 2 gałązki koperku i natki
- sok z cytryny
- olej
- cukier
- 2 kromki białego chleba
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, pokrój w ćwiartki. Sałatę oczyść, poszatkuj. Paprykę pokrój w cienkie paseczki, ogórek w większą kostkę, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobnej tarce, a obraną cebulę pokrój w talarki.

2. Kromki chleba pokrój w małą kosteczkę. Usmaż na rumiano na małej ilości oleju. Grzanki zdejmij z patelni. Przestudź.

3. Przygotuj sos: łyżkę soku z cytryny wymieszaj z 2 łyżkami wody. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj posiekane koperek i natkę. Wymieszaj z 3 łyżkami oleju.

Reklama

4. Wszystkie warzywa wymieszaj w dużej salaterce. Zalej przygotowanym sosem. Posyp grzankami, obłóż cząstkami jajek.

Reklama
Reklama
Reklama