Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 10 dag śliwek kalifornijskich,
  • 2 listki laurowe,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Babcina kapusta z grzybami to nieco zapomniane danie – miejsca ustąpiło głównie pierogom o takim farszu oraz grochowi z kapustą. Jednak nie można zapominać, że jest to jedna z 12 potraw wigilijnych. Do tego jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu!

Klasyczny smak tradycyjnej kapusty z grzybami przełamują suszone kalifornijskie śliwki – te same, które wkłada się np. w bigos. Wystarczy namoczyć grzyby i śliwki, ugotować i... tyle. Jak zrobić babciną kapustę z grzybami i dodatkiem śliwek?

  1. Grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą, namocz.
  2. Ugotuj w wodzie z namaczania.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
  4. Kapustę wypłucz, zalej wodą z grzybami, dodaj opłukane śliwki, zrumienioną cebulkę i przyprawy.
  5. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka.
  6. W razie potrzeby uzupełniaj płyn wrzątkiem.
  7. Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Smacznego!

Babciną kapustę z grzybami podaj na ciepło. Niektóre babcie podają wigilijną kapustę z grzybami z dodatkiem śmietany lub pajdą chleba.

Różne wersje babcinej kapusty z grzybami

Tradycyjna kapusta z grzybami z babcinego przepisu powstaje z kiszonej kapusty, suszonych grzybów i dodatków. Można jednak stworzyć tradycyjną kapustę wigilijną z nietypowymi dodatkami. Oto wersje:

  • Zamień część kapusty kiszonej na kapustę świeżą: potrawa będzie słodsza.
  • Wypłucz część kapusty kiszonej pod bieżącą wodą. Pozbędziesz się kwaśnego smaku kapusty.
  • Zamiast suszonych grzybów wykorzystaj do kapusty z grzybami obgotowane grzyby mrożone, lub pieczarki.
  • Dodaj do kapusty z grzybami łyżeczkę miodu: przełamie kwaśny smak wigilijnej kapusty.
  • Do babcinej kapusty z grzybami dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, który zapewni wigilijnemu klasykowi ciekawy smak.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 3.12.2019.

Reklama

Sprawdź więcej inspiracji na wigilijne dania:
Tradycyjna zupa grzybowa
Sałatka śledziowa
Karp w galarecie

Reklama
Reklama
Reklama