Warzywna sałatka z grzankami - przepis
Sałatka warzywna ze świeżą bazylią i grzankami to propozycja w sam raz na letnie dni. Jest to opcja lekka, doskonała dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy za pomocą zdrowej diety.


Wbrew obiegowej opinii, zdrowe żywienie wcale nie musi być ani czasochłonne ani kosztowne. Co więcej, wykonanie wartościowych posiłków może być ogromną frajdą, a kolorowe i świeżo przygotowane potrawy nie tylko nacieszą oko, ale także podniebienie. Wiosną i latem mamy do wyboru moc sezonowych młodziutkich warzyw, dlatego warto z tego skorzystać przygotowując coś lekkiego na gorące dni, np. niebanalną, orzeźwiającą sałatkę z dodatkiem sycących grzanek.
Składniki: (na 4 osoby)
- 150g grzanek z białego chleba (bez skórki),
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1 ogórek,
- 1 żółta papryka,
- 2 łodygi selera,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki octu winnego Ponti z czerwonego wina,
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Chleb pokroić w kostki i przygotować z niego grzanki susząc je w piekarniku przez około 15 minut. Warzywa pokroić w kostkę, usunąć środki z pomidorów; całość wymieszać z grzankami. Dodać oliwę z oliwek i ocet do smaku oraz sól i pieprz wedle uznania. Sałatkę podawać tuż po przygotowaniu, można przybrać ją świeżą bazylią. Idealna na letnie dni, w asyście szklanki schłodzonej wody z miętą i cytryną.
Źródło: www.indexfood.pl
Zobacz także: Jak przygotować groszek cukrowy?