Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • brokuł,
  • kalafior,
  • 3 marchewki,
  • garść fasoli,
  • sól,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie).
Reklama

*Warzywa mogą być świeże lub mrożone.

Przygotowanie:

Warzywa na parze to dietetyczne danie, które jest polecane przez lekarzy i specjalistów od żywienia. Warzywa gotowane w ten sposób zachowują witaminy i minerały, przez co są bardzo zdrowe. Możesz przygotowywać tak dowolne warzywa. Wszystkie będą smakowały wyśmienicie! Wiele osób lubi podawać je z sosem czosnkowym.

  1. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą.
  2. Brokuł i kalafior podziel na mniejsze części. Marchewkę pokrój w talarki.
  3. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kiedy będzie wrzeć, umieć na garnku wkładkę z warzywami.
  4. Przykryj garnek przykrywką. Gotuj około 10-15 minut, w międzyczasie sprawdzając miękkość warzyw. Marchewka będzie potrzebowała więcej czasu niż brokuł czy kalafior. Warzywa powinny być al dente.
  5. Na koniec gotowania dopraw solą i ulubionymi ziołami.
Reklama

Więcej przepisów na dania na parze:
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
Pierś z kurczaka w curry gotowana na parze

Reklama
Reklama
Reklama