Reklama
Składniki:

- opakowanie sera feta
- 20 dag sera żółtego (w jednym kawałku)
-15 dag sera pleśniowego (rokpol)
- 40 dag truskawek
- 2 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu
- 3–4 łodygi selera naciowego
- 3–4 gałązki tymianku
- ocet balsamiczny biały
- ew. gałązki tymianku do dekoracji
- syrop z brzoskwiń
- olej z pestek winogron
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Truskawki dokładnie opłucz, przebierz i pokrój na połówki, a większe sztuki na ćwiartki.

2. Fetę pokrój w drobną kosteczkę, ser żółty w słupki, a pleśniowy, jak fetę – w kostkę. Oczyść łodygi selera, pokrój w plasterki.

3. Sery wymieszaj z truskawkami i selerem oraz listkami tymianku. Posyp ziarenkami marynowanego pieprzu.

4. 2 łyżki octu balsamicznego wymieszaj z 3 łyżkami syropu z brzoskwiń oraz 2–3 łyżkami oleju. Sosem polej sałatkę. Dodatkowo oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę odstaw na kilkanaście minut, aby smaki dobrze się przegryzły.

Reklama

5. Podawaj jako orzeźwiającą przekąskę. Udekoruj gałązkami tymianku. Sałatka będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca, jeśli fetę posypiesz paseczkami posiekanej mięty.

Reklama
Reklama
Reklama