Reklama
Składniki:

- 6–8 ziemniaków podobnej wielkości
- 3–4 marchewki
- 1/2 selera
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- duże kwaskowate jabłko
- 2 kawałki papryki konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- 3 duże ogórki kiszone
- mała cebula
- słoik majonezu (400 g)
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Obrane ziemniaki, marchewkę i seler ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź i ostudź.

2. W drobną kosteczkę pokrój ziemniaki, marchewkę, seler, paprykę, oba rodzaje ogórków oraz cebulkę. Cebulę ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, aby stała się łagodniejsza, osącz i dodaj do pozostałych warzyw.

3. Jabłko obierz i również pokrój w kosteczkę, dołóż do sałatki. Osącz kukurydzę i groszek. Oba warzywa dodaj do sałatki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 3/4 majonezu. Dokładnie wymieszaj.

Reklama

4. Sałatkę przełóż do salaterki. Wierzch sałatki posmaruj pozostałym majonezem. Udekoruj według uznania.

Reklama
Reklama
Reklama