Surówka z marchewki i jabłka pasuje do każdego obiadu. Zobacz przepisy
Surówka z marchewki i jabłka jest pyszna, ale to nie jedyna wersja tego dodatku. Doskonale smakuje też z porem oraz selerem.

Że marchew jest niezwykle zdrowa, wie każde dziecko. Zawarte w niej witaminy wpływają na poprawę zdrowia i wzmacniają odporność. Co więcej, marchew jest jednym z tańszych warzyw dostępnych na rynku. Warto więc jeść jej jak najwięcej nie tylko w zimowym okresie, kiedy jesteśmy narażone na różne choroby i infekcje.
Surówka z marchewki i jabłka doskonale smakuje. Chyba nie znajdzie się nikt, kto twierdzi inaczej! Do tego pasuje to większości dań. Podaj ją do pieczonego pstrąga lub duszonych sznycli z indyka.
Surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem chrzanu
Składniki:
- 200 g świeżej marchwi,
 - 150 g kwaśnych jabłek,
 - 20 g chrzanu,
 - 80 ml śmietany,
 - sól,
 - cukier,
 - sok z połówki cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Chrzan zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny.
 - Do śmietany dodaj sól i cukier. Wymieszaj.
 - Jabłka wraz z marchwią zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj chrzan oraz śmietanę, a następnie wymieszaj.
 
Surówka z marchewki i pora
Składniki:
- 250 g marchewki,
 - 100 g pora,
 - 150 g kwaśnych jabłek,
 - 130 ml śmietany,
 - sól,
 - cukier,
 - sok z połówki cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Jabłka wraz z marchwią zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
 - Pory pokrój na drobne plasterki.
 - Do śmietany dodaj sól i cukier. Wymieszaj.
 - Marchew, jabłka i pory wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj śmietanę i wymieszaj jeszcze raz.
 
Surówka z marchewki jabłka, białej kapusty, selera i porów
Składniki:
- 200 g marchewki,
 - 1 średnie jabłko,
 - 100 g białej kapusty,
 - 50 g selera,
 - jedna średnia pietruszka,
 - 50 g pora,
 - 70 g kwaszonych ogórków,
 - 15 ml oleju,
 - dwie łyżki musztardy,
 - sól,
 - cukier,
 - sok z cytryny.
 
Sposób przygotowania:
- Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzyj na tarce.
 - Kapustę i pory pokrój w paski.
 - Ogórki pokrój w kosteczkę.
 - Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
 - Wszystkie warzywa wymieszaj razem i skrop sokiem z cytryny.
 - Do musztardy dodaj olej, sól i cukier. Wymieszaj.
 - Do mieszanki warzyw dodaj sos i jeszcze raz wymieszaj. Smacznego!
 
	Więcej przepisów na pyszne surówki:
Klasyczne surówki z marchewki
Surówka z białej kapusty
Surówka z selera i jabłka
Surówka z pora w innym wydaniu
Surówka z selera naciowego

