Surówka z czerwonej kapusty - przepis składniki i przygotowanie
Idealny dodatek do obiadu!

Opublikowano: 09.09.2014, 08:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- główka czerwonej kapusty
- smalec (najlepiej gęsi)
- 2 cebule
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- zgniecione goździki
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1/2 butelki czerwonego wina
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na surówkę z czerwonej kapusty!
- Kapustę obierz z wierzchnich liści, wykrój głąb, poszatkuj, skrop sokiem z cytryny.
- W rondlu rozgrzej gęsi smalec (lub olej roślinny), dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją, wrzuć posiekaną kapustę, obrane i pokrojone na kawałki jabłka, rodzynki, cynamon, goździki, liść laurowy.
- Całość podlej winem i na małym ogniu gotuj, aż wino wyparuje, a kapusta zmięknie.
- Dopraw do smaku.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na surówki:
Surówka z białej rzodkwi - przepis
Surówka z selera z grzybami - przepis
Surówka z marchewki - przepis
Reklama
Reklama
Reklama