Reklama
Składniki:

- 4 marchewki
- mały seler
- garść kiełków, np. rzodkiewki, słonecznika
- cytryna
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- 2 łyżki oliwy lub oleju, np. z pestek winogron, słonecznikowego
- koperek
- owoce do dekoracji

Reklama
Przygotowanie:

Marchewki i seler umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami, od razu skropić sokiem z cytryny (głównie seler, bo szybko ciemnieje). Kiełki dokładnie opłukać, osączyć, wymieszać ze startymi warzywami. Surówkę przyprawić do smaku solą, cukrem i mielonym pieprzem, wymieszać z oliwą z oliwek lub olejem. Podawać w małych miseczkach lub pucharkach, ozdobioną gałązką koperku i cząstkami owoców, np. pomarańczy, mandarynek, truskawek.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama