Śmietankowe buraki

Składniki:
1 dag suszonych grzybów,
65 dag buraków,
sól,
pieprz,
3 łyżki margaryny,
1 1/2 szklanki bulionu grzybowego,
35 dag ziemniaków,
1 łyżeczka cukru,
2-3 łyżeczki octu,
1 ząbek czosnku,
1/2 świeżego ogórka,
10 dag gęstej śmietany,
1 łyżka koperku.
Przygotowanie:
Namoczone grzyby odsączyć. Buraki umyć, obrać, pokroić w cząstki, smażyć na rozgrzanej margarynie przez kilka minut. Posolić. Popierzyć. Grzyby pokroić, wrzucić do rondelka z burakami, wlać bulion. Przykryć. Gotować przez 35 min. Po kwadransie wsypać obrane, opłukane i pokrojone w cząstki ziemniaki. Poczekać, aż będą półmiękkie. Wsypać cukier. Wlać ocet. Gotować 10 min. Nie przykrywać. Obrany ogórek pokroić w kostkę. Obrany czosnek posiekać. Posiekany koperek i czosnek wymieszać ze śmietaną. Buraki posypać kostkami ogórka, udekorować śmietaną.