Składniki:
- 2 podwójne filety śledzia marynowanego
- 50 dag ziemniaków
- duże winne jabłko
- sok z cytryny
- pieprz ziołowy
- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18-proc.
- 2 jajka
- mały słoiczek minikorniszonów
- po łyżce posiekanej natki i koperku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki gorczyczy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Odcedź, przelej zimną wodą. Jeszcze ciepłe obierz i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój w grubsze półplasterki.
2. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, ostudź. Obierz, pokrój na ćwiartki. Śledzie obierz ze skóry, pokrój na małe kawałki.
3. Osącz korniszonki z zalewy. Jabłko pokrój w słupki, skrop sokiem z cytryny, aby nie pociemniało. Wymieszaj z ziemniakami, korniszonami, śledziem i jajkami. Oprósz pieprzem.
4. Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z majonezem, koperkiem i natką. Dopraw solą, pieprzem ziołowym i utłuczonymi ziarenkami gorczycy. Sałatkę polej na około pół godziny przed podaniem.