Reklama
Składniki:

- 4 płaskie duże czerwone cebule
- 2 filety śledziowe
- 2 jajka
- 4 łyżki zielonego groszku z puszki
- 1 ugotowany ziemniak
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- sok z 1 cytryny
- 4 duże kapary
- 1 gałązka koperku do dekoracji
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Obierz cebule z łusek, opłucz. Włóż do osolonego i zakwaszonego sokiem cytrynowym wrzątku i obgotuj przez 10–15 minut. Osącz na papierowym ręczniku, ostudź. Łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę grubości mnie więcej 1 cm.

2. Miąższ cebul posiekaj. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę filety śledziowe. Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu posiekaj. Ugotowanego ziemniaka pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki oraz groszek z puszki wyłóż do miski. Posyp szczypiorkiem, dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj.

Reklama

3. Sałatką nadziej przygotowane wcześniej wydrążone cebule. Na koniec udekoruj kaparami i piórkami koperku.

Reklama
Reklama
Reklama