Reklama
Składniki:

- 4 nieduże pomidory
- pojemniczek sera feta marynowanego z ziołami
- 2 opakowania minikulek mozzarelli
- słoiczek marynowanych ząbków czosnku
- 3–4 gałązki bazylii
- oliwa
- biały ocet winny
- sól, świeżo mielony pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Pomidory pokrój na połówki, a te w plasterki. Osącz z zalewy fetę, mozzarellę oraz ząbki czosnku.

2. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Poodrywaj listki bazylii od gałązek. Posiekaj, posyp nimi sałatkę (ponieważ sałatka zawiera ser feta, oprócz bazylii warto dodać do niej listki świeżego tymianku, który jest doskonałą przyprawą do tego sera i wspaniale wzbogaci aromat sałatki).

Reklama

3. Sałatkę oprósz solą, następnie skrop octem winnym i oliwą, a na koniec posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstaw na 10–15 minut. Następnie podawaj ze świeżym pieczywem, najlepiej typu włoskiego (ciabatta).

Reklama
Reklama
Reklama