Reklama
Składniki:

- duży seler korzeniowy
- duże winne jabłko
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag suszonych fig
- 15 dag sera z zielona pleśnią (np. rokpol)
- czubata łyżka majonezu dekoracyjnego
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier

Reklama
Przygotowanie:

1. Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz jabłko, również zetrzyj, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z selerem.

2. Posiekaj orzechy. Figi drobno pokrój, ser potnij w kosteczkę. Przygotowane składniki dodaj do selera. Oprósz solą i pieprzem.

3. Do sałatki dodaj majonez wymieszany ze śmietaną. Dokładnie wymieszaj. Ponownie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

4. Gotową sałatkę przełóż do pucharków deserowych. Ewentualnie udekoruj świeżymi figami i gałązką tymianku. Podawaj na przekąskę.

Reklama
Reklama
Reklama