Reklama
Składniki:

- 2 owoce awokado
- 2 mandarynki
- szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka keczupu
- sok z cytryny
- 3 łyżki krewetek koktajlowych
- sos tabasco
- koperek do dekoracji

Reklama
Przygotowanie:

1. Awokado rozetnij wzdłuż na połówki, usuń pestkę. Lekko wydrąż miąższ, drobno go pokrój. Miąższ i środki awokado skrop sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.

2. Krewetki ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, osącz. Obierz mandarynki, podziel na cząstki.

3. Obierz szalotkę, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Oba warzywa dodaj do keczupu. Wymieszaj z majonezem. Sos dopraw sokiem z cytryny i tabasco (zamiast tabasco możesz dodać pół posiekanej papryczki chili).

Reklama

4. Krewetki, mandarynki i drobno pokrojony miąższ awokado wymieszaj z przygotowanym sosem. Sałatkę umieść w wydrążonych połówkach awokado. Mocno ochłodź, udekoruj gałązkami koperku i tak podawaj (najlepiej z dodatkiem pszennych grzanek).

Reklama
Reklama
Reklama