Reklama
Składniki:

- 80 dag młodych ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 ogórek kiszony
- pół puszki kukurydzy
- 1 pęczek szczypiorku
- do dekoracji świeże oregano

Reklama

Na sos winegret:
- 8 łyżek oliwy
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- sok z 1 cytryny
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj, zalej posolonym wrzątkiem, ugotuj w mundurkach. Odcedź, przelej zimną wodą i jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój w plasterki.

2. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę. Obraną cebulę posiekaj. Ogórki pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy.

3. Oliwę wymieszaj z musztardą i sokiem cytrynowym. Dopraw ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem solą i pieprzem.

Reklama

4. Przygotowane składniki wyłóż do miski. Sałatkę skrop sosem, posyp posiekanym szczypiorkiem, wymieszaj.
Przed podaniem udekoruj gałązką oregano.

Reklama
Reklama
Reklama