Sałatka ze świeżym melonem

Opublikowano: 21.12.2011, 14:31
Reklama
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli
- 1 melon miodowy
- 10 dag zielonych winogron
- 20 dag sera brie
Reklama
Na winegret z chili:
- 1 papryczka chili
- 4–5 łyżek oliwy
- 2–3 łyżki jabłkowego octu winnego
- 2–3 łyżki soku jabłkowego
- 2–3 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na winegret: oliwę wymieszaj z octem jabłkowym, sokiem jabłkowym i sosem sojowym. Dodaj oczyszczoną z pestek
drobno posiekaną papryczkę chili oraz sól i pieprz do smaku.
2. Rukolę opłucz, osącz i osusz. Melon umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki, obierz ze skórki, a miąższ pokrój na kawałki. Winogrona umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki. Ser pokrój w kostkę.
Reklama
3. Składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem winegret, wymieszaj i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama