Reklama
Składniki:

- 20 dag żółtego łagodnego sera
- 15 dag mortadeli lub szynki konserwowej
- czerwona cebula
- ogórek wężowy
- 1/3 pęczka natki
- łyżka octu winnego białego
- olej orzechowy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ser pokrój w słupki, a wędlinę w cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż na sicie, lekko posól i przelej wrzątkiem (dzięki temu cebula nie będzie ostra), dobrze osącz. Ogórek pokrój w cienkie plasterki.

2. Przygotuj sos winegret: ocet utrzyj ze szczyptą soli oraz pieprzu. Ucierając, powoli dolewaj 3 łyżki oleju. Następnie do sosu dodaj roztarty czosnek i drobno posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj.

Reklama

3. Połącz ser z wędliną, ogórkiem oraz cebulą. Zalej przygotowanym sosem.

Reklama
Reklama
Reklama