Sałatka z ziemniakami i z suszonymi pomidorami

Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- słoiczek jabłek kaparowych
- cebula
- 25 dag sera pleśniowego z niebieska pleśnią
- łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- słoiczek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- kilka dużych liści sałaty masłowej
- ocet winny
- 1/2 szklanki bulionu z kostki
- 2 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, zalej posolonym wrzątkiem, ugotuj w mundurkach. Odcedź, przelej zimną wodą i jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój wzdłuż na ćwiartki.
2. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Zeszklij na oleju. Dodaj 2 łyżki octu winnego oraz bulion i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Sos lekko przestudź. Zalej ziemniaki i pozostaw całość do ostygnięcia.
3. Następnie do ziemniaków dodaj osączone z zalewy, pokrojone w paski suszone pomidory, pokruszony ser i jabłka kaparowe oraz ziarenka marynowanego pieprzu. Sałatkę wymieszaj, skrop 2 łyżkami zalewy z suszonych pomidorów.
4. Sałatkę przenieś na talerz wyłożony listkami sałaty. Podawaj.