Sałatka z ziaren fasoli i groszku

Składniki:
- po 1,5 szklanki konserwowej czerwonej fasoli, zielonego groszku, kukurydzy
- 20 dag szynki lub chudego boczku albo bekonu w plastrach
- olej
Na sos:
- 1/4 szklanki majonezu
- szczypta papryki lub pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa wyjmij z puszek, dokładnie osącz z zalewy, wrzuć wszystkie do głębokiej miski, lekko oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, starannie wymieszaj.
2. Plastry szynki lub bekonu pokrój na szerokie paski, przesmaż 1–2 min na patelni cienko posmarowanej olejem, zdejmij, przestudź, zwiń w roladki, ułóż na fasoli i groszku, udekoruj natką pietruszki.
3. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z papryką lub koncentratem pomidorowym, jeśli trzeba, przypraw do smaku, podaj osobno w sosjerce lub niedużej miseczce.