Reklama
Składniki:

- wędzona pierś kurczaka
- 20 dag fety
- puszka kukurydzy
- 10 suszonych pomidorów
- 5 dag sałatkowych liści szpinaku

Reklama

Sos:
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- płaska łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostekę. Osącz kukurydzę z zalewy. Pomidory wyjmij z oliwy, w której się marynowały i pokrój
w cienkie paseczki. Liście szpinaku przebierz, opłucz, osusz i wyłóż nimi półmisek.

2. Ser feta wyjmij z zalewy, pokrój w kostkę. Wymieszaj z kurczakiem, kukurydzą i pomidorami. Ułóż na liściach szpinaku.

3. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj z octem, dopraw solą, pieprzem i cukrem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie, stale energicznie mieszając, powoli, cienkim strumieniem dolewaj oliwę.

Reklama

4. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Odstaw na 15 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Sałatkę podawaj z pieczywem (najlepiej typu włoskiego – ciabatta) lub czosnkowymi grzankami z pszennego chleba.

Reklama
Reklama
Reklama