Składniki:
- duża wędzona makrela lub pstrąg
- 3 pomidory
- mała biała cebula
- po 1/2 główki sałat: lodowej i lollo rosso
- 1/2 pęczka natki
- sok z cytryny
- łyżka oliwy
- pieprz ziołowy
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę rozetnij na pół, usuń kręgosłup i ości. Czyste mięso oddziel od skóry, podziel na nieduże kawałki.
2. Sałatę lodową pokrój w większą kostkę. Listki czerwonej sałaty opłucz, osusz, porwij na małe kawałki. Połącz z sałatą lodową.
3. Obierz cebulę. Pokrój w plasterki i podziel je na pojedyncze krążki.
4. Posiekaj 3/4 natki, resztę pozostaw do dekoracji.
5. Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Razem z cebulą i posiekaną natką dodaj do sałaty, dobrze wymieszaj.
6. Sałatkę obłóż kawałkami ryby, udekoruj odłożonymi listkami natki. Posól, obficie skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Oprósz pieprzem ziołowym i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Natychmiast podawaj. Najlepiej z pieczywem razowym
lub razowcem na miodzie.