Reklama
Składniki:

- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- mała zielona papryka
- czerwona cebula
- 2 pomidory
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka kolendry
- ząbek czosnku
- 6 łyżek oleju
- łyżka soku z cytryny
- po 1/4 łyżeczki mielonego kminku i kolendry
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Soczewicę opłucz na sicie, a następnie ugotuj w dużej ilości lekko osolonej wody, uważając, aby jej nie rozgotować.

2. Paprykę umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazdo nasienne i nasiona, miąższ pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Pomidory przekrój, usuń pestki a miąższ pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.

Reklama

3. Na sos: czosnek posiekaj, wymieszaj z olejem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Składniki sałatki połącz z ryżem, sosem i kawałkami tuńczyka.

Reklama
Reklama
Reklama