Reklama
Składniki:

- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- puszka groszku konserwowego
- 3 ogórki kiszone
- czerwona cebula
- mały strąk czerwonej papryki
- duże winne jabłko
- pęczek szczypiorku
- sok z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- cukier

Reklama
Przygotowanie:

1. Groszek osącz z zalewy. Ogórki pokrój w plasterki. Cebulę obierz, potnij w talarki. Oczyść paprykę, pokrój w cienkie paseczki. Jabłko rozetnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a resztę pokrój w drobną kosteczkę (natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał nieapetycznie).

2. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Do sałatki dodaj osączonego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka. Posyp połową
posiekanego szczypiorku.

Reklama

3. Przygotuj sos: majonez wymieszaj z jogurtem. Dodaj resztę szczypiorku. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę. Podawaj z pieczywem.

Reklama
Reklama
Reklama