Reklama
Składniki:

- główka sałaty zielonej lollo bianco
- jabłko o mocno czerwonej skórce
- łyżka masła
- 20 dag sera z niebieska pleśnią
- 10 dag orzechów pekan (łuskanych)
- kwiaty nasturcji
- sól, pieprz
-2 łyżki oliwy
- sok z cytryny

Reklama
Przygotowanie:

1. Listki sałaty opłukać i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, przełożyć do salaterki.

2. Jabłko umyć, osuszyć, pokroić w paski razem ze skórką. Podsmażyć na rozgrzanymi sklarowanym maśle.

3. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Kwiaty nasturcji opłukać i dobrze osuszyć.

4. Do liści sałaty dołożyć ser, przesmażone jabłko, wymieszać. Sałatkę posypać orzechami i płatkami nasturcji. Oprószyć grubo mielonym pieprzem.

Reklama

5. Przygotować sos: dokładnie wymieszać w szklanym słoiku oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny, szczyptą soli i mielonego pieprzu. Polać sałatkę przed podaniem.

Reklama
Reklama
Reklama