Reklama
Składniki:

- 10 dag cienkich plasterków salami lub podsuszanej grubej kiełbasy, np. krakowskiej
- po 1 strąku świeżej papryki i papryki marynowanej
- pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek (mogą być nadziewane papryką)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- liście bazylii lub inna zielenina

Reklama
Przygotowanie:

Świeżą paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w słomkę, paprykę marynowaną osączyć z zalewy, pokroić. Połączyć obie papryki, dodać odsączone z zalewy oliwki, sól rozpuścić w kwaśnej zalewie z papryki, dodać pieprz i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać. Do papryki i oliwek dodać plasterki wędliny, skropić przygotowanym sosem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce, przed podaniem sałatkę dokładnie wymieszać, posypać zieleniną.

Reklama

Źródłó: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama