Reklama
Składniki:

15 dag brązowego ryżu,
10 dag wyłuskanych włoskich orzechów,
1 kolba ugotowanej kukurydzy ( lub 1/2 szklanki kukurydzy z puszki),
3 łyżki oliwy,
sok z 1 pomarańczy,
sok z połowy cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki bazylii,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Ugotować osobno ryż i kukurydzę (z kolby) w osolonej wodzie. Z kolby wyłuskać ziarno. Orzechy posiekać i lekko podprażyć na suchej patelni. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Z oliwy, soku z pomarańczy i cytryny oraz przypraw zrobić sos:połączyć te składniki w zakręconym słoiczku i energicznie potrząsać. W misce wymieszać orzechy, kukurydzę, gruszki i ryż. Polać sosem i wymieszać. Sałatkę podawać udekorowaną listkami świeżej bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama