Reklama
Składniki:

- 4 garście roszponki
- 3 dojrzałe gruszki
- 20 dag sera z zieloną pleśnią
- 15 dag marynowanych buraczków ćwikłowych
- 10 dag połówek orzechów włoskich
- po łyżeczce miodu i musztardy
- sok z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Roszponkę opłucz, osusz, podziel na pojedyncze listki. Gruszki pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne, owoce pokrój w słupki. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

2. Buraczki pokrój w drobną kosteczkę. Ser pokrusz.

3. Przygotuj 4 talerze. Na każdy wysyp naprzemiennie buraczki, roszponkę, gruszki, orzechy i ser (nie mieszaj, bo buraczki „zafarbują” całą sałatkę).

4. Miód i musztardę utrzyj z resztą soku z cytryny i szczyptą soli. Ucierając, powoli dolewaj 4–5 łyżek oliwy.

Reklama

5. Sosem skrop sałatkę. Obficie oprósz świeżo mielonym pieprzem. Natychmiast podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama